Brz način života, svakodnevni stres, slaba fizička aktivnost i loša ishrana, van svake sumnje, ostavljaju posledice po naše zdravlje. Obezbediti organizmu dovoljnu količinu vitamina, minerala i ostalih hranljivih sastojaka postalo je prava misija.
Sokovnici vam omogućavaju da u svom domu pripremate domaće sokove, vrhunskog kvaliteta, bez konzervansa i aditiva. Konzumiranjem ovakvih sokova hranićete se zdravije, smanjićete unos suvišnih šećera kojih su komercijalni napici prepuni i uživaćete u bogatom ukusu tačno onih namirnica za koje želite da budu uvrstane u vašu ishranu.
Efektivnost sokova proizilazi iz činjenice da odvajanje vitalnih materija i vode iz biljaka i pretvaranje nutrijenata u tečno stanje, ćini da naš organizam mnogo brže apsorbuje sve one hranljive sastojke koji su mu potrebni. Dok se varenje čvrste hrane vrši satima, sokovi se vare za par desetina minuta i deluju na organizam kao infuzija enzima i vitamina.
Po načinu rada sokovnike možemo podeliti na centrifugalne i one sa tehnologijom sporog ( hladnog ) ceđenja.
Centrifugalni sokovnici su najčešće upotrebljavani sokovnici. Ovi sokovnici su brži, odnosno okreću bazu sa noževima velikom brzinom i na taj način prave sok. Pri ovom procesu uvlači se toplota, statički elektricitet i velike količine vazduha što negativno utiče na nutritivna svojstva voća i povrća. Naravno da sokovi iz centrifugalnog sokovnika imaju svoju hranljivu vrednost ali ona je osetno slabija nego kod onih sa sporim ceđenjem.
Sokovnici sa sporim ceđenjem su u poslednje vreme, kod ljubitelja zdravih sokova, sve popularniji. Oni rade po principu gnječenja, koriste svrdlo čijim se sporim okretanjem gnječi i cedi voće i povrće. Zbog manjeg broja obrtaja efekat toplote uopšte ne postoji, tako da sokovnike ovog tipa nazivamo još i ’sokovnicima za hladno ceđenje’.
Sokovnici za hladno ili sporo ceđenje, omogućavaju da namirnice u potpunosti zadrže prirodan ukus, boju i sve nutritivne vrednosti. Sok dobijen na ovaj način ostaje bistar, ne razdvaja se i ima ujednačenu strukturu. Takođe, sporim režimom rada dobija se veća količina soka nego kod standardnih sokovnika, cedi se svaka kap iz voća i povrća a iskorišćenost namirnica je veća i za 30%.
Još jedna prednost ovih sokovnika je to što oni za razliku od centrifugalnih, sa velikom uspehom cede sok iz korenastog povrća, lisnatog povrća, tropskog i koštunjavog voća, dok se kod citrusa dobija bolji, kvalitetniji i ukusniji sok.
Korišćenje sokovnika će u svakom slučaju doprineti poboljšanju vašeg zdravlja. Uživajte u sveže ceđenom voću i povrću koje je sastavni deo zdrave i uravnotežene ishrane.
Pogledajte kompletnu ponudu sokovnika u Gigatronu.