Kuvanje na indukcionim pločama i šporetima trend je u svetu već godinama, međutim, srpski potrošači nisu skloni da mu se priklone. Kao glavni razlog za to detektuju se dezinformacije o ovom tipu uređaja za kuvanje, zbog čega je najpre neophodno dobro se upoznati sa činjenicama i mitovima o indukciji.
Zašto se opredeliti za indukcionu ploču?
Ušteda struje. Kod indukcionih ploča, toplota se prenosi direktno sa elektromagneta na gvožđe koje se nalazi u posudi za kuvanje. Poređenja radi, kod ploča na gas i klasičnih električnih ploča, energija se najpre pretvara u toplotu koja se potom prenosi na posudu. Time se gubi do 60% temperature u odnosu na indukcijske ploče, koje su pravi šampioni u uštedi energije.
Bezbednost. Indukciona ploča je potpuno bezbedna na dodir, čak i tokom kuvanja jer se toplota ne zadržava. Drugim rečima, ne možete da se opečete. Čak i ako zaboravite da isključite ploču, nema razloga da brinete, ploča će se sama isključiti nakon određnog vremena.
Lako se čiste. Staklena površina indukcione ploče zahteva minimum vremena i energije za održavanje, dovoljno je samo da je prebrišete suvom ili vlažnom krpom. Pošto se tokom kuvanja ploča ne zagreva, samim tim nema opasnosti ni od zagorevanja.
Pametne tehnologije. Ukoliko uložite u malo bolje modele, možete računati na uređaj koji se prilagođava Vama i Vašim potrebama. Primera radi, uz Beko IndyFlex i IndyFlex+ tehnologije, sami određujete koliko grejnih površina ćete aktivirati – od dve do osam.
Vrhunski dizajn. Ne zaboravimo na izgled. Indukciona ploča je modernog i prefinjenog dizajna i u svakoj kuhinji izgleda izuzetno.
Sad kada smo saznali činjenice o indukciji, vreme je da razbijemo mitove:
Potrebno mi je posebno posuđe, koje je izuzetno skupo. Da bi šerpa radila na indukciji, potrebno je da sadrži u sebi metal. Kako je indukcija standard već duže vreme, gotovo svo posuđe za kuvanje koje se poslednjih godina proizvodi, prilagođeno je i ovom tipu ploča i šporeta. Da bi ste utvrdili da li je vaše posuđe pogodno za korišćenje na indukcionim pločama potreban Vam je samo mali magnet, ako se magnet ’zalepi’ za dno posude to znači da tu posudu bez problema možete koristiti.
Elektromagnetna polja su opasna po zdravlje. Istraživanja su pokazala da od elektromagnetnih polja ne preti nikakva opasnost, čak ni po ljude sa pejsmejkerima. Polja deluju lokalno i posuđe ih u potpunosti absorbuje. Ukoliko posuđe nije adekvatno, indukciona ploča se neće ni upaliti.
Ukus jela skuvanih na indukciji je drugačiji. Ne postoji razlika u ukusu jela pripremljenih na različitim vrstama uređaja. Jedino što utiče na ukus hrane jeste roštilj na drva, čiji dim kreira prepoznatljivi šmek.
Pogledajte kompletnu ponudu indukcijskih ploča u Gigatronu.