Mnogi će vam reći da ih miris svežeg hleba najčešće podseća na detinjstvo, bezbrižne dane i porodicu. Možda ste i vi među onima koji i dalje mogu da se sete onog osećaja kako se toplo parče hleba sa kašikom bakinog pekmeza i šoljom mleka, savršeno topi u ustima. Danas, ovo ne moraju biti samo uspomene, a u tome vam može pomoći mini pekara.
Priznaćete, i ukus hleba je nekada bio drugačiji. Nekako je bio slađi, a opet zdraviji nego što je to danas slučaj. Zato su se u ovo moderno doba, kada su često ušteda vremena i novca preči od zdravlja, pojavile i mini pekare. Ovo je idealan način da veoma lako dođete do zdravog i ukusnog hleba i to, ni manje ni više, nego iz vaše kuhinje. Možda vam se u prvi mah čini da je pekač za hleb bespotreban, ali mi ćemo vam navesti koje su to njegove prednosti i zašto bi trebalo da se nađe u svakoj kuhinji.
- Svako može postati ekspert za hleb. Nije vam potrebno nikakvo kulinarsko ili pekarsko umeće jer mini pekara gotovo sve može da uradi sama. Nema rasipanja brašna po kuhinji, višesatnog mešenja hleba, sve će to za vas uraditi mini pekara. Dovoljno je samo da sledite uputstva i sipate tačno predviđene količine sastojaka.
- Hleb iz mini pekare je jeftiniji. Da biste napravili domaći hleb neophodne su vam samo osnovni sastojci – brašno, jaja, ulje, voda, kvasac i so. Ukoliko vam je kreativnost jača strana, uvek možete kombinovati osnovne sastojke sa različitim namirnicama kao što su različite žitarice, semenke, orasi, bademi, brusnice ili suvo grožđe.
- Uvek znate sve sastojke hleba. Hleb koji možete naći na rafovima supermarketa ili u pekarama, u većini slučajeva, sadrži aditive. Često se desi da je opis sastojaka hleba toliko šifrovan da vam se čini da je potrebno da poznajete, u najmanju ruku, kodiranje. S druge strane, neki od aditiva kod kupovnog hleba zaista mogu izazvati reakcije organizma. Zato je mnogo bolja opcija da sami pravite hleb jer je garantovano zdraviji.
- Neograničene mogućnosti za zdrav hleb. Većina mini pekara ima nekoliko programa za pečenje hleba, a na vama je da odaberete onaj koji vama najviše odgovara. Od osnovnog hleba, preko bageta, slatkog, ražanog, integralnog hleba. Neke mini pekare imaju i dodatne programe za hleb bez soli ili bezglutenski hleb. Takođe mnogi ovi aparati mogu poslužiti i za pravljenje kolača, ovsene kaše, testa za peciva.
- Mini pekara štedi vreme. Iako vam se u prvi mah čini da je jednostavnije otići do prodavnice i kupiti hleb, budite sigurni da ćete više vremena uštedeti ako biste hleb pravili u mini pekari. Da biste stavili sve sastojke nije vam neophodno više od 3 minuta. Možete li brže da stignete do prodavnice?
- Svež hleb bez velikog napora. Svi ovi aparati poseduju i tajmer, pa vrlo jednostavno biste podesili i vreme kada će mini pekara početi sa radom. Tako možete podesiti svoj aparat da umesi i ispeče hleb tokom noći da biste već za doručak imali vruć i svež hleb.
Benefiti mini pekare su višestuki, međutim jedini nedostatak ovog aparata je što hleb ne može da stoji više dana, kao što je to slučaj sa kupovnim hlebom upravo zbog različitih aditiva. S obzirom na to da je domaći hleb i ukusniji i zdraviji, vrlo retko se može desiti da vam pretekne.
Za hleb kažu da je osnovna životna namirnica, a i sami sigurno znati dosta ljudi koji ne mogu da zamisle obrok bez barem jedne kriške. Zato mislite na sebe i svoje najbliže i odlučite se za zdraviju opciju.
Pogledajte našu kompletnu ponudu pekara.