Svi oni koji su barem jednom čistili rernu na tradicionalan način znaju da je to jedan od najtežih i najkomplikovanijih poslova u svakom domaćinstvu. Upotreba jakih hemijskih sredstava, žičanih sunđera, gumenih rukavica, udisanje neprijatnih mirisa, klečanje, savijanje, ribanje koje traje satima… i na kraju, kad sve to uradimo, nikad nismo u potpunosti zadovoljni. Uvek ostane neki detalj koji nam je promakao ili nismo uspeli u potpunosti sve da očistimo.
Kupovinom šporeta ili ugradne rerne koji imaju funkciju samočišćenja možete sve gore navedeno da izbegnete. U poslednje vreme ovi uređaji su sve popularniji jer značajno štede vaše vreme i trud.
Postoje tri načina samočišćenja rerni koji se razlikuju po tehnologiji i efikasnosti samog čišćenja: čišćenje vodenom parom, katalitičko čišćenje i piroliza.
POGLEDAJTE KOMPLETNU PONUDU RERNI SA FUNKCIJOM SAMOČEŠĆENJA U GIGATRONU.
Šta je piroliza, a šta je katalitičko čišćenje?
Čišćenje vodenom parom. U zavisnosti od proizvođača postoji više naziva za ovu funkciju ali princip rada je svuda sličan. Svodi se na to da u posudu za pečenje sipate pola litra vode i na uređaju izaberete ovu opciju. Posle pola sata mrlje i masnoće će dosta omekšati i biće ih mnogo lakše obrisati.
Katalitičko čišćenje. Rerne sa ovom funkcijom imaju ugrađene katalitičke uloške koji kada rerna dosegne određenu toplotu automatski počinju da privlače i oksidiraju masnoću i nečistoće. Masnoća sagori ostavljajući rernu čistom. Mana ovih uređaja je to što katalitički ulošci moraju da se menjaju posle određenog broja radnih sati.
Piroliza. Rerne sa ovom funkcijom mnogi nazivaju jedinim pravim samočistećim rernama. Piroliza je svakako najbolji i najefikasniji način čišćenja rerne. Kupovinom pirolitičke rerne zauvek ćete se osloboditi muka oko čišćenja iste. Potrebno je samo da pritiskom dugmeta odredite stepen zaprljanosti rerne i u zavisnosti od toga rerna će se samočistiti 1-2 sata.
Piroliza je, najjednostavnije rečeno, razlaganje materije pod uticajem toplote. U procesu pirolize rerna se zagreva, u zavisnosti od modela, na oko 500°C, pri čemu se zapečeni ostaci hrane i masti pretvaraju u prah koji se nakon što se rerna ohladi jednostavno pokupi vlažnom krpom. Rerna ostaje savršeno čista bez ikakve upotrebe sredstava za čišćenje.
Zbog visokih temperatura zagrevanja ove rerne imaju sigurnosne brave koje sprečavaju otvaranje tokom postupka, čime se sprečavaju nepoželjne situacije. Iako se tokom procesa pirolize troši dodatna električna enregija, treba imati u vidu da ovi uređaji zbog visokih temperatura koje postižu imaju dobru toplotnu izolaciju, što prilikom svakodnevne upotrebe smanjuje gubitke energije čime se štedi struja.
Šporeti i rerne sa pirolitičkim načinom čišćenja spadaju u višu klasu uređaja tako da pored pirolize imaju i druge napredne funkcije koje će vam svakako olakšati pripremanje hrane i učiniti ga zanimljivijim.
POGLEDAJTE KOMPLETNU PONUDU RERNI SA FUNKCIJOM SAMOČEŠĆENJA U GIGATRONU.